Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ - ΕΜΑ ΝΤΟΝΑΧΙΟΥ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΨΥΧΟΓΙΟΣ
ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: ROOM
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΕΦΗ ΤΣΙΡΩΝΗ

{ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ BOOKER 2010}




ΥΠΟΘΕΣΗ:

          Για τον πεντάχρονο Τζακ, το Δωμάτιο είναι ο κόσμος. Εκεί γεννήθηκε, εκεί τρώει, εκεί κοιμάται, εκεί παίζει και μαθαίνει μαζί με τη Μαμά του. Το Δωμάτιο είναι σπίτι για τον Τζακ, για την Μαμά όμως δεν είναι παρά η φυλακή, όπου είναι κλεισμένη από τα δεκαεννιά της – εφτά χρόνια τώρα. Με οδηγό την αδιαπραγμάτευτη αγάπη της για το γιο της, η Μαμά έχει δημιουργήσει για χάρη του μια ολόκληρη ζωή σ’ ένα χώρο μόλις έντεκα τετραγωνικών. Όσο όμως μεγαλώνει η λαχτάρα του Τζακ να γνωρίσει τον κόσμο του, τόσο γιγαντώνεται και η απελπισία της Μαμάς.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ:

Η Έμα Ντόναχιου γεννήθηκε στο Δουβλίνο το 1969 και είναι η μικρότερη σε μια οικογένεια με οχτώ παιδιά. Πήρε με διάκριση το πτυχίο της στις τέχνες από το Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, ολοκληρώνοντας τις σπουδές της με διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Το 1998 μετακόμισε στον Καναδά. Σήμερα ζει στο Οντάριο με την οικογένεια της. Έχει γράψει οχτώ μυθιστορήματα τα οποία έχουν λάβει διάφορες τιμητικές διακρίσεις και βραβεία. Επίσης έχει γράψει θεατρικά έργα, συλλογές διηγημάτων, δοκίμια κ.ά. Το μυθιστόρημα ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ έχει τιμηθεί με το βραβείο Rogers Writers Trust και ήταν στη βραχεία λίστα του βραβείου Booker 2010.

ΚΡΙΤΙΚΗ:

          Ανέκαθεν έτρεφα μια ιδιαίτερη αγάπη για τα ψυχολογικά θρίλερ… Διαβάζοντας λοιπόν την υπόθεση αυτού του βιβλίου βιάστηκα να το κατατάξω σε αυτή την κατηγορία… Μια μητέρα φυλακισμένη σ’ ένα δωμάτιο λίγων τετραγωνικών μαζί με τον πεντάχρονο γιο της… Τι άλλο θα μπορούσε να ήταν; Κι όμως, από τις πρώτες κιόλας σελίδες αντιλαμβάνεται κανείς ότι επρόκειτο για ένα ξεχωριστό βιβλίο, ιδιαίτερο, που δεν κατατάσσεται εύκολα σε κάποια κατηγορία.
          Το πρώτο πράγμα που εντυπωσιάζει τον αναγνώστη είναι ότι αφηγητής της ιστορίας είναι ο μικρός αλλά πανέξυπνος Τζακ. Η συγγραφέας εντέχνως αποφεύγει να μπει στη θέση της μητέρας, η οποία φυσικό είναι να βλέπει τα πράγματα με μια πιο ζοφερή, απελπισμένη ματιά. Μέσω του Τζακ καταφέρνει ν’ αποφύγει τη διήγηση των πιο σκληρών και βάναυσων πλευρών της ιστορίας (όπως πχ τον βιασμό της Μαμάς), ενώ παράλληλα καταφέρνει να μας μεταδώσει κάθε σκέψη και συναίσθημα του μικρού αγοριού με τον πιο απλό, ξεκάθαρο και παραστατικό τρόπο. Η φωνή του Τζακ είναι δυνατή και καθηλώνει.
          Μια από τις πιο γοητευτικές πλευρές της ιστορίας είναι η ανάδειξη της βαθιάς και ουσιαστικής σχέσης μεταξύ μιας μητέρας και του παιδιού της. Η Μαμά, βάζοντας στην άκρη το προσωπικό της δράμα και επιστρατεύοντας την επινοητικότητά της, καταφέρνει να δημιουργήσει έναν ολόκληρο κόσμο για τον Τζακ εκμεταλλευόμενη και το τελευταίο εκατοστό του Δωματίου. Σκεπτόμενη μόνο το καλό του, κρατά κρυφά τα βάσανά της και προσπαθεί να μεγαλώσει το παιδί της όσο πιο φυσιολογικά μπορεί. Έτσι μέσα σε αυτές τις οδυνηρές συνθήκες ανθίζει μια σπάνια αγάπη, τόσο δυνατή που δε λυγίζει μπροστά σε τίποτα και κανέναν.
          Το Δωμάτιο είναι μια ιδιαιτέρως συγκινητική και ανθρώπινη ιστορία που δε θ’ αφήσει κανένα αναγνώστη ανεπηρέαστο. Τα συναισθήματα που εμπνέει εναλλάσσονται συνεχώς, από αγωνία, λύπη, θυμό σε χαρά και γαλήνη. Εμμέσως μας δίνει το έναυσμα να προβληματιστούμε για τον ίδιο το χαρακτήρα και τη φύση του ανθρώπου, για τις ανάγκες, επιθυμίες και δυνατότητες του, τα όρια της υπομονής, αλλά και της μεγαλοσύνης του. Είναι ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη κανενός ευαισθητοποιημένου αναγνώστη.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου