Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

ΕΙΜΑΙ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΤΕΣΣΕΡΑ- ΠΙΤΤΑΚΟΥΣ ΛΟΡΙ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΑΤΑΚΗΣ
ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: I AM NUMBER FOUR
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΠΕΛΙΚΑ ΚΟΥΜΠΑΡΕΛΗ




Η ΟΜΟΤΙΤΛΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΤΗ "FEELGOOD ENTERTAINMENT" ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥΣ: ALEX PETTYFER, TIMOTHY OLYPHANT.



ΥΠΟΘΕΣΗ:
Εννιά από εμάς γλίτωσαν.
Το ΝΟΥΜΕΡΟ 1 σκοτώθηκε στη Μαλαισία.
Το ΝΟΥΜΕΡΟ 2 δολοφονήθηκε στην Αγγλία.
Το ΝΟΥΜΕΡΟ 3 στην Κένυα.
Πριν κυνηγήσουν τους υπόλοιπους θα ψάξουν εμένα.
Γιατί είμαι το ΝΟΥΜΕΡΟ 4.



ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ:
Ο "Πίττακους Λόρι" είναι το προσωπείο που χρησιμοποίησαν οι δυο συγγραφείς, James Fray  και Jobie Hughes προκειμένου να δώσoυν  μια αίσθηση αληθοφάνειας στο βιβλίο (υποτίθεται ότι ο Πίττακους Λόρι είναι ένας από τους Γηραιούς του πλανήτη Λόριεν). 
Ο James Fray γεννήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1969. Ο Frey έγινε γνωστός για το βιβλίο του "Χίλια Κομμάτια" (εκδόσεις Ωκεανίδα) στο οποίο μιλούσε για τον αγώνα του ενάντια στον εθισμό του για τα ναρκωτικά. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι όλη σχεδόν η αυτοβιογραφία του αυτή ήταν μια απάτη. Αυτό φυσικά δεν επηρέασε την καριέρα του Αμερικανού συγγραφέα, ο οποίος εξακολούθησε να γράφει best sellers που μεταφράστηκαν σε πάνω από 30 γλώσσες. 
Ο Jobie Hughes γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου 1980 και μεγάλωσε στο Οχάιο. Σπούδασε Δημιουργική Γραφή στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια. Το "Είμαι το Νούμερο 4" είναι το πρώτο του μυθιστόρημα. Το δεύτερο βιβλίο της σειράς "Η δύναμη των 6" θα εκδοθεί στην Αμερική στις 23 Αυγούστου 2011. 


ΚΡΙΤΙΚΗ:
Ένα βιβλίο για τους νεαρούς αναγνώστες αλλά και για κάθε λάτρη των βιβλίων φαντασίας και περιπέτειας.
Τα επιμέρους συστατικά στοιχεία του βιβλίου είναι αρκετά κοινά ανάμεσα στα βιβλία του είδους του. Εξωγήινοι, εισβολές σε άλλους πλανήτες, υπεράνθρωπες δυνάμεις... Όλα μαζί όμως, σε συνδυασμό με την εξαιρετική γραφή του "Πίττακους Λόρι", το στοιχείο του έρωτα, καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει αποδώσει στους εξωγήινους του, δημιουργούν μια ξεχωριστή ιστορία που δε θα θέλετε να αφήσετε από τα χέρια σας.
Ο ανθρωπόμορφος έφηβος εξωγήινος-πρωταγωνιστής είναι απόλυτα ρεαλιστικός και ο αναγνώστης δε θα δυσκολευτεί να ταυτιστεί μαζί του (ίσως όχι ως προς τις περιπέτειες στις οποίες εμπλέκεται, αλλά σίγουρα ως προς τα συναισθήματα που βιώνει: πρώτος έρωτας, αληθινή φιλία, ανάγκη για ένταξη, μοναξιά...)
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η έμμεση νύξη του συγγραφέα για το δυσοίωνο μέλλον του πλανήτη μας εξαιτίας της υπερ-εκμετάλλευσής του από τους ανθρώπους. Μέσα από το παράδειγμα του πλανήτη Λόριεν υποδεικνύει ότι η μόνη σωτήρια οδός είναι η "επιστροφή στη φύση", ν' αρχίσουμε δηλαδή ν' αγαπάμε και να σεβόμαστε τη φύση, να τη φροντίζουμε και να ζούμε αρμονικά μέσα της.
Το "είμαι το νούμερο τέσσερα" έχει τη σωστή αναλογία δράσης, φαντασίας και ρομαντισμού και είναι σίγουρο ότι θα σας κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι τελευταίας... σελίδας! 




ΤΟ ΤΡΕΪΛΕΡ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ



ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ: 
(σελ. 90- 91)
Οι Γκάρντι είναι επικεφαλής και χρησιμοποιούν όλα τους τα Χαρίσματα. Μερικοί πετούν, άλλοι τρέχουν τόσο γρήγορα που θυμίζουν αστραπή, κάποιοι εξαφανίζονται εντελώς. Τα χέρια τους πυροβολούν με λέιζερ, τα σώματά τους τυλίγονται στις φλόγες, δημιουργούν καταιγίδες με ανεμοστρόβιλους για να μπερδέψουν τους εχθρούς. Όμως συνεχίζουμε να χάνουμε τον πόλεμο, γιατί η αναλογία μας είναι ένας Λόριεν απέναντι σε πεντακόσιους Μογκαντόρι. Οι δυνάμεις των Γκάρντι δεν αρκούν.
"Χάσαμε τις άμυνές μας. Οι Μογκαντόρι είχανε τέλειο προγραμματισμό και διάλεξαν να επιτεθούνε τη στιγμή που ήξεραν ότι είμαστε πιο τρωτοί, όταν έλειπαν οι Γηραιοί του πλανήτη μας. Ο αρχηγός των Γηραιών, ο Πίττακους Λόρι, τους είχε συγκεντρώσει όλους πριν από την επίθεση. Κανένας δεν ξέρει τι απέγιναν, πού πήγανε κι αν είναι ακόμη ζωντανοί. Ίσως οι Μογκαντόρι σκότωσαν πρώτα τους Γηραιούς μας και μετά επιτέθηκαν στον πλανήτη μας.
Αυτό που στ' αλήθεια ξέρουμε είναι ότι μια στήλη λευκού φωτός εκτινάχθηκε από τον πλανήτη μας μέχρι τον ουρανό τη μέρα που συγκεντρώθηκαν οι Γηραιοί μας. Διήρκεσε όλη τη μέρα και έπειτα έσβησε. Εμείς, ο λαός, έπρεπε να καταλάβουμε ότι κάτι χάθηκε, να αντιληφθούμε το μήνυμα, αλλά δεν τα καταφέραμε. Δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε κανέναν για όσα έγιναν, μόνο εμάς τους ίδιους. Ήμασταν τυχεροί που διασώσαμε κάποιους, και κυρίως τους εννιά Γκάρντι, που ίσως κάποια μέρα συνεχίσουνε τον αγώνα μας και διατηρήσουνε ζωντανό το γένος μας".
Κάπου μακριά ένα αεροσκάφος φεύγει βολίδα αφήνοντας ένα γαλάζιο νέφος. Το κοιτάζω ώσπου χάνεται στον ουρανό. Έχει κάτι οικείο για μένα. Και ύστερα το καταλαβαίνω: είμαι και εγώ μέσα του, είναι και ο Χένρι. Είναι το διαστημόπλοιο που μας έφερε στη Γη. Άρα οι Λόριαν ήξεραν ότι ηττήθηκαν. Αλλιώς γιατί μας έδιωξαν;
Μάταιη σφαγή. Έτσι μου φαίνεται καθώς την παρακολουθώ. Προσγειώνομαι και διαπερνώ μια μπάλα πυρός. Με πλημμυρίζει οργή. Γυναίκες και άντρες πεθαίνουν. Ακόμα και Γκάρντι με τους Σεπάν τους, ακόμα και μια σταλιά παιδιά. Πώς το κάνουν αυτό; Πώς αντέχουν οι Μογκαντόρι; Δεν έχουν καρδιά αυτοί; Και γιατί εγώ γλίτωσα; 

.........



ΠΗΓΕΣ ΣΤΟ INTERNET:
1.ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ (ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ):
http://shelf-life.ew.com/2010/07/16/an-out-there-interview-with-pittacus-lore-the-alien-author-of-i-am-number-four/
2.Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συγγραφέα James Frey καθώς και το σκάνδαλο γύρω από το βιβλίο του επισκεφτείτε :http://en.wikipedia.org/wiki/James_Frey
3.Περισσότερες πληροφορίες για το συγγραφέα Jobie Hughes: http://en.wikipedia.org/wiki/Jobie_Hughes)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου